22.1 C
Republiek Suriname
maandag, mei 20, 2024

Eigen tentoonstelling voor Anton de Kom in Arnhem

Op 26 maart jongstleden is in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, een expositie geopend van de Surinaamse schrijver en mensenrechtenactivist Anton de Kom. De 91-jarige dochter van Anton de Kom, Judith, las bij de opening een gedicht van haar vader voor (foto).

De Kom (1898-1945) is een icoon van de strijd tegen racisme en uitbuiting en heeft in 2020 een plek gekregen in de Canon van Nederland. Sindsdien is de belangstelling voor zijn leven en werk flink toegenomen. Eindelijk leren kinderen op Nederlandse scholen ook het verhaal van deze vergeten held.

Zijn bekendste werk is het boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934; een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. De Kom was de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit niet-westers perspectief aan de orde stelde.

Anton de Kom streed voor een menswaardig bestaan, niet alleen voor zijn onderdrukte landgenoten, maar voor iedereen die lijdt onder uitbuiting en onderdrukking. In zijn werk kaart De Kom het onrecht aan dat het koloniale systeem veroorzaakt, vooral op persoonlijk niveau.

Op de tentoonstelling in Arnhem staat ook een nieuw kunstwerk getiteld ‘Papa de Kom’. Het bestaat uit hoofden van rode Surinaamse klei met daarboven het hologramportret van Anton de Kom. De koppen brengen tot uitdrukking de vele mensen die hulp vroegen aan Papa de Kom. Het kunstwerk is gemaakt uit klei uit het Surinaamse district Para.

De tentoonstelling is een co-creatie van het Nederlands Openluchtmuseum, de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson en ontwerpbureau Kinkorn.

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN