21.9 C
Republiek Suriname
vrijdag, maart 21, 2025

Concertgebouw en gemeente Amsterdam eren componiste Majoie Hajary

In Het Concertgebouw zal op 21 maart 2025 muziek klinken van de Surinaamse componiste Majoie Hajary. Haar herontdekte repertoire is sterk geworteld in haar jeugd in Suriname.

Hajary, geboren in Suriname, leidde een woelig leven dat haar als pianiste en componiste de hele wereld over bracht. 

Sopraan Imara Thomas zal onder andere haar lied Sommernachtuitvoeren. Daarnaast zal schrijfster Ellen de Vries deze avond spreken over haar biografie van Hajary, die vanaf die dag verkrijgbaar zal zijn.

Bij haar overlijden in 2017 werd Majoie Hajary omschreven als een “verloren dochter van Suriname”. Hoewel ze als 15-jarig meisje haar geboorteland verliet en er nooit meer woonde, droeg ze Suriname haar hele leven in hart en ziel met zich mee. In al haar composities zijn invloeden van de verschillende Surinaamse culturen te horen.

Hajary trad wereldwijd op als concertpianiste en speelde werken van Liszt, Mozart en Schumann. In Parijs studeerde ze bij onder andere Nadia Boulanger en ontmoette ze haar grote liefde: de neef van de vliegenier Roland Garros, naar wie de bekende tennisbaan is vernoemd.

Door het werk van haar man, die directeur was van Air France, woonde Hajary met haar gezin op verschillende continenten. Hierdoor trad ze minder vaak op, maar bleef ze wel componeren. Haar muziek is een dynamische mix van Surinaamse muziekstijlen, westerse, oosterse en Afrikaanse klanken, klassiek en jazz.

Schrijfster Ellen de Vries heeft een biografie over Hajary geschreven, die vanaf 21 maart verkrijgbaar zal zijn.

De gemeente Amsterdam heeft tevens aangekondigd dat er op de Zuidas, waar veel straten, hofjes en pleinen vernoemd zijn naar componisten, een straat zal worden vernoemd naar Hajary: de Majoie Hajarystraat.

De keuze om deze componisten straatnamen in Amsterdam Zuid te geven, is niet toevallig. De gemeente Amsterdam vroeg Orville Breeveld om advies voor straatnamen van componisten voor nieuwe straten in Amsterdam Zuid, mede naar aanleiding van de podcastserie Gemiste Sterren.

Dit initiatief sluit aan bij het beleid van de gemeente om meer diversiteit te brengen in straatnamen. Op dit moment is slechts 12% van de naar personen vernoemde straten opgedragen aan vrouwen.

Related Articles

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN