Het internationaal gerenommeerde Nederlandse ensemble Holland Baroque is momenteel in Suriname voor een bijzondere week vol muziek, samenwerking en culturele uitwisseling. Het doel van hun bezoek is het versterken van de samenwerking met de School voor Jong Talent Suriname (SJTS) en het stimuleren van muziekonderwijs in Suriname, met als focus het verbinden van Nederlandse en Surinaamse muzikale tradities.
De samenwerking tussen Holland Baroque en SJTS begon twee jaar geleden en leverde toen al succes op: het project werd in 2022 bekroond met de REMA-Award in de categorie ‘Education Project of the Year’. Nu keert Holland Baroque terug om deze band verder te versterken en de viooltraditie in Suriname te ondersteunen.
Onder leiding van vioolleraar Ivar Masé ontvangen de leerlingen van SJTS lessen en begeleiding, maar er is een dringende behoefte aan instrumenten.
Om de muzikale ontwikkeling van de studenten te bevorderen, heeft Holland Baroque de campagne ‘Instrumenten voor School voor Jong Talent Suriname’ gelanceerd. Gedoneerde violen en financiële bijdragen worden gebruikt om de instrumenten speelklaar te maken en extra lesmateriaal, zoals snaren en leerboeken, aan te schaffen. Deze actie onderstreept de inzet van het ensemble voor een duurzame muzikale toekomst in Suriname.
Tijdens hun verblijf in Suriname laat Holland Baroque zien hoe muziek bruggen kan bouwen. Barokmuziek wordt verweven met Surinaamse muziekstijlen, wat een unieke culturele samensmelting creëert. Dit project benadrukt de kracht van muziek als verbindend element in diverse samenlevingen.
Onder leiding van dirigent Jair Konter verzorgt Holland Baroque samen met de leerlingen van SJTS drie bijzondere concerten:
Zaterdag 9 november: Concert in het Beatrixtheater, Moengo
Zondag 10 november: Exclusief concert voor genodigden
Maandag 11 november: Open concert met gratis toegang in de Kathedrale Basiliek, Paramaribo
Tijdens de concerten worden barokklanken gecombineerd met traditionele Surinaamse muziek, uitgevoerd door zowel de leerlingen als oud-leerlingen van de Kathedrale Koorschool, waaronder Lucretia Starke en Arturo Den Hartog. Het open concert op maandag is een unieke gelegenheid voor het publiek om deze inspirerende samenwerking live mee te maken.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het Mondriaan Fonds, Cultuurfonds Suriname en de Nederlandse Ambassade in Suriname. Het initiatief benadrukt de gezamenlijke inzet van Nederland en Suriname om muziekonderwijs toegankelijk te maken en de culturele band tussen beide landen te versterken.