Schrijver en historicus Leo Balai heeft zijn nieuwste boek, ‘Seerie van Sinabo: De moord op een slavin’, uitgebracht. In dit aangrijpende werk vertelt Balai het verhaal van Seerie, een slavin die werd beschuldigd van vergiftiging en uiteindelijk in opdracht van de directeur van plantage Sinabo in Suriname door twee basya’s werd onthoofd.
Hoewel het boek het tragische verhaal van Seerie als onderwerp heeft, is het volgens de auteur in feite een eerbetoon aan de talloze mensen die in slavernij hebben geleefd, van wie velen in de anonimiteit zijn gestorven en van wie wij de namen nooit zullen kennen.
Ter gelegenheid van de publicatie houdt Balai op 9 oktober 2024 een lezing in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Oosterdok, waar hij dieper zal ingaan op de geschiedenis achter het boek en de bredere context van slavernij in het Caribisch gebied. Informatie en gratis kaartjes voor deze lezing zijn beschikbaar via de OBA-website.
Balai’s werk draagt bij aan het belichten van de vaak vergeten slachtoffers van de slavernij en nodigt lezers uit om stil te staan bij de menselijke verhalen achter deze gruwelijke periode in de geschiedenis.
Dr. Leo Balai (Paramaribo, 1946) is historicus, onderzoeker en schrijver. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel. In 2011 promoveerde hij op het proefschrift Het slavenschip Leusden. In 2021 verscheen zijn boek Herengracht 502, waarin een beeld wordt geschetst van de betrokkenheid van de vroegere bewoners van de huidige Amsterdamse burgemeesterswoning bij de slavenhandel.