Een delegatie van de Saramaccaanse gemeenschap uit het binnenland van Suriname is momenteel in Nederland om te leren van Greenpeace hoe ze effectiever kunnen protesteren tegen ontbossing en goudwinning in hun leefgebied. Dat meldt de NOS.
Ondanks eerdere protesten in Suriname, blijven de gewenste resultaten uit. De Saramaccanen hopen door samenwerking met de milieuorganisatie nieuwe technieken te leren voor het organiseren van demonstraties.
De ontbossing en goudwinning hebben ernstige gevolgen voor hun leefgebied, waaronder een afname van voedselbronnen. Deze activiteiten verstoren ook de biodiversiteit en het ecosysteem, aldus experts. Hoewel Suriname 93 procent bosgebied heeft, worden regels voor duurzame houtkap en goudwinning vaak niet nageleefd, wat leidt tot verarming van het bos en vervuiling van waterbronnen.
Op 19 september 1762 werd in Suriname vrede met de Saramaccaners gesloten. In het verdrag werden de Saramaccaners als vrij mens erkend. Het verdrag volgde op het Vredesverdrag van 1760 afgesloten met de Aucaners. De ondertekening van het verdrag wordt herdacht tijdens Saamaka Daka.
Op die dag, deze week 262 jaar na het sluiten van een vredesverdrag tussen Nederland en de Saramaccaners, overhandigde Noris Bannafoo symbolisch een kopie van dit verdrag aan een Tweede Kamerlid om aandacht te vragen voor hun situatie. Hij hoopt dat Nederland hun zaak beter op de agenda kan zetten bij de Surinaamse regering.