22.4 C
Republiek Suriname
zaterdag, oktober 12, 2024

Delegatie Nationaal Slavernijmuseum in oprichting brengt werkbezoek aan Suriname

Een delegatie van het Nederlandse Nationaal Slavernijmuseum in oprichting brengt een werkbezoek aan Suriname van 20 tot en met 24 september. Deze bestaat uit wethouder Touria Meliani van Kunst en Cultuur, Inclusie en Antidiscriminatiebeleid, Evenementen, de kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt en ambtelijke opdrachtgever Max van Engen van de gemeente Amsterdam.

Zoals beloofd tijdens hun eerdere bezoek vorig jaar keren de kwartiermakers terug om hun plan Vertel het hele Verhaal voor de oprichting en bouw van het museum en het bijbehorende park in Amsterdam te presenteren. Wethouder Meliani ziet dit werkbezoek als kans om te leren, te reflecteren en om de dialoog over het verleden voort te zetten.

Dit werkbezoek volgt op de gesprekken die de kwartiermakers vorig jaar voerden met velen in Nederland, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk over de inhoud en locatie van het museum. De uitkomsten van deze gesprekken vormden mede de basis van dit plan dat in mei door de gemeenteraad van Amsterdam is aangenomen.

De kwartiermakers presenteren het plan aan diverse organisaties en individuen in de kunst- en cultuursector. Ze geven een toelichting op wat er gaat gebeuren, wanneer, hoe, door wie en de tijdelijke programmering tot aan de opening van het museum in 2030. Het is van belang dat inwoners van Suriname betrokken zijn en blijven bij de oprichting en de bouw van het museum, net als alle andere landen die deel uitmaken van de Nederlandse slavernijgeschiedenis.

Naast de presentatie van het plan heeft het werkbezoek ook als doel samenwerkingen op het gebied van cultureel erfgoed te versterken. De delegatie brengt daarom beleefdheidsbezoeken aan president Z.E. Chandrikapersad Santokhi, minister Henri Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, en de plaatsvervangend Nederlandse ambassadeur Michiel Biekens. Verder staan op het programma bezoeken aan diverse musea zoals Fort Zeelandia en het Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam.

Eveneens zijn er kennismaking- en -uitwisseling met kunst- en culturele organisaties en academische onderzoekers. Na terugkeer zet de delegatie haar werkbezoek voort op Curaçao en Sint Maarten van 25 tot en met 27 september. Op 28 en 29 september bezoeken zij Guadeloupe, waar het slavernijmuseum Memorial Acte op de agenda staat. Op 30 september keert de delegatie terug naar Nederland.

In 2030 komt het Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam op het Java-eiland. Een museum dat het hele verhaal van de Nederlandse slavernijgeschiedenis vertelt en de manier waarop deze geschiedenis doorwerkt in het heden. De gemeente Amsterdam en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn de opdrachtgevers voor de totstandkoming van het Nationaal Slavernijmuseum.

Related Articles

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN