Op vrijdag 20 september 2024 vindt in Suriname de onthulling plaats van het monument Boekoe. Dit monument is mogelijk gemaakt door het traditioneel gezag en bewoners van Tamarin en Pikien Santi, het Mondriaan fonds, The MissingLink | Archeologie, Erfgoed en Matching Fund Dutch Culture
Met een gedenkteken wordt een markant en tastbaar herkenningspunt gecreëerd in het oorspronkelijke landschap. Dit gedenkteken werd gerealiseerd door de Nederlandse kunstenaar Jan-Willem van Oldeneel en John Pel, projectleider monument Boekoe.
Meer dan twee eeuwen geleden voerden tot slaaf gemaakten die de Surinaamse plantages waren ontvlucht vanuit ‘Fort Boekoe’ fel verzet tegen het koloniaal bewind. Fort Boekoe lag te midden van verraderlijke moerassen. Het was geen ideale leefomgeving, maar veel keus was er niet: de onbegaanbare ondergrond bood bescherming tegen de oprukkende strafexpedities.
Tegelijk organiseerden de vrijgevochten Marrons vanuit Fort Boekoe tegenexpedities. Bekende strijders waren Baron, Boni en Jolicoeur. Fort Boekoe werd hét symbool van het marronverzet tegen de blanke kolonisten; hoog aan de hemel woei vol trots een gele vlag met daarop een zwarte en witte leeuw.
De paden die naar de verzetshaard leidden, lagen onder het zwampoppervlak verborgen. Hierdoor was het fort jarenlang onvindbaar. In 1772 werd de geheime toegangsweg verraden en Fort Boekoe verlaten. Het gebied waar ooit het fort stond, wordt tot op de dag van vandaag met het grootste ontzag behandeld. De ‘Memre Boekoe kazerne’ herinnert nog aan deze verzetshaard.