21.3 C
Republiek Suriname
vrijdag, juli 19, 2024

Herdenkingsbijeenkomst slachtoffers opstand op Mariënburg

Stichting Eerherstel Mariënburg en de Algemene Hindoe Basisschool VAHON organiseren voor de tweede keer een plechtige bijeenkomst ter herdenking van de slachtoffers van de opstand van contractarbeiders op de suikerplantage Mariënburg in Suriname.

Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 30 juli 2024 in de zaal van de school in Den Haag, van 15.00 uur tot 17.30 uur.

Achtergrond van de Herdenking
Op 29 juli 1902 kwamen contractarbeiders op de suikerplantage Mariënburg in opstand tegen de verlaging van hun toch al karige stuklonen. De volgende dag, op 30 juli 1902, werd een bloedbad aangericht door Nederlandse militairen in opdracht van de koloniale autoriteiten.

Deze gewelddadige actie resulteerde in 24 doden en 65 gewonden onder de Hindostaanse contractarbeiders. Mariënburg, destijds eigendom van de Nederlandse Handel-Maatschappij (NHM), was de grootste suikerplantage in Suriname en symboliseert nu de onderdrukking en uitbuiting van contractarbeiders.

De Tragische Gebeurtenissen
De opstand werd aangewakkerd door de brute uitbuiting en seksuele intimidatie door directeur James Mavor, die uiteindelijk door de arbeiders werd gedood. De autoriteiten reageerden met een troepenmacht van 123 militairen, die met scherp schoten op de menigte toen deze probeerde de gearresteerde arbeiders te bevrijden.

Zestien arbeiders stierven ter plekke en acht later aan hun verwondingen. De lichamen werden tentoongesteld en vervolgens in een massagraf begraven, overgoten met gebluste kalk om ze te laten vergaan, wat leidde tot een onvindbare rustplaats voor de nabestaanden.

Huidige Context en Doel van de Herdenking
Hoewel de Nederlandse regering bezig is in het reine te komen met haar koloniale verleden, blijft dit bloedbad grotendeels onbekend bij de Nederlandse bevolking. Stichting Eerherstel Mariënburg zet zich in om deze geschiedenis levend te houden en streeft naar erkenning en excuses van zowel de Nederlandse regering als NHM (thans ABN AMRO).

De stichting pleit voor de renovatie van gebouwen en het fabrieksterrein van Mariënburg, en de oprichting van een museum om deze geschiedenis te herdenken.

Uitnodiging voor de Herdenkingsbijeenkomst
De organisatoren nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de herdenking op dinsdag 30 juli 2024 in de Algemene Hindoe Basisschool te Den Haag. Het programma biedt een gevarieerd aanbod aan activiteiten ter ere van de slachtoffers en ter bewustwording van deze tragische gebeurtenis in de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Related Articles

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN