De komende maanden wordt hard gewerkt om het nieuwe Suriname Museum in Amsterdam af te ronden. Dit museum, dat op 29 november 2024 zijn deuren opent, is klaar om het complete verhaal van Suriname te vertellen. Van plantages en slavernij tot de rijke flora en fauna en de Surinamers die naar Nederland zijn gekomen, alles komt aan bod.
Objecten en archiefstukken zijn geselecteerd uit diverse depots en collecties om de tentoonstelling compleet te maken.
Volgens Jan Gerards, directeur van het museum, is het van groot belang dat dit museum er komt. “Er is veel onbekend onder jongeren over Suriname,” vertelt hij aan AT5. “En niet alleen bij Nederlanders, maar ook bij Nederlanders van Surinaamse afkomst is er weinig kennis van de Surinaamse geschiedenis.” Het museum wil deze kennis bijbrengen en bewustwording creëren.
Het Suriname Museum is gevestigd in een historisch pand in het oosten van Amsterdam, waar voorheen de vereniging Ons Suriname en The Black Archives waren gehuisvest. De keuze voor Amsterdam is niet toevallig. Sinds 1683 had de stad een sterke band met Suriname, mede dankzij de lucratieve slavenhandel via de West-Indische Compagnie. Dit slavernijverleden is slechts een deel van het verhaal dat op de 1300 vierkante meter van het museum wordt verteld.
Bezoekers kunnen meer te weten komen over de verschillende bevolkingsgroepen zoals creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Marrons en boeroes. Daarnaast is er ruimte voor Surinaamse kunst en biedt een virtualrealitybril de mogelijkheid om Suriname op een unieke manier te beleven. Ook de vernieuwde bibliotheek van The Black Archives krijgt een plek in het museum.
Een bijzonder hoogtepunt in het museum is het levensechte beeld van Boni, de achttiende-eeuwse vrijheidsstrijder die vanuit Fort Boekoe een guerrillabeweging leidde en slaafgemaakten bevrijdde. De derde verdieping van het museum richt zich op de Surinaamse diaspora, met verhalen over de grote migratie vanaf 1975 en de bijdrage van Surinamers aan de Nederlandse samenleving.
Gerards hoopt op zo’n 50.000 bezoekers per jaar van alle leeftijden en achtergronden. “We leven samen, dus het is goed om meer van elkaar te weten,” zegt hij. Het Suriname Museum belooft een educatieve en inspirerende plek te worden voor iedereen die de veelzijdige geschiedenis en cultuur van Suriname wil ontdekken.
Op 29 november opent het museum met de tentoonstelling “Meet Su, Meet Us,” waarbij Su staat voor Suriname. Deze tentoonstelling neemt bezoekers mee naar de tijd vóór de komst van de eerste Europeanen naar het Amerikaanse continent.
AT5 nam alvast een kijkje in het museum en zag dat het naast het slavernijverleden ook de rijke flora en fauna van Suriname belicht. Bekijk bovenstaande video voor een eerste indruk van het interieur.