21.3 C
Republiek Suriname
vrijdag, juli 19, 2024

Keti Koti special TV programma ‘BinnensteBuiten’ op NPO 2

Het KRO-NCRV TV programma ‘BinnensteBuiten‘ deelt dagelijks een flinke dosis inspiratie voor een lekker groen leven. Met aandacht voor eten, wonen en buiten zijn.  Elke dag om 19:05 uur te zien op NPO 2.

Op maandag 1 juli staat BinnensteBuiten volledig in het teken van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd. Deze bijzondere uitzending volgt chef-kok Sharon de Miranda op haar reis naar Suriname, waar zij verkent hoe de Surinamers omgaan met deze gedeelde geschiedenis.

Familiegeschiedenis en Culturele Reflectie
Tijdens de uitzending staat Sharon de Miranda stil bij haar eigen familiegeschiedenis, waarin zowel tot slaaf gemaakten als een plantage-eigenaar voorkomen. Ze reist naar het binnenland van Suriname om de Marron gemeenschap te ontmoeten, afstammelingen van gevluchte slaven die zich in de jungle wisten te vestigen.

Samen met Marronvrouwen bereidt ze het traditionele gerecht Moksi Alesi, dat tijdens de slavernij ontstond en gemaakt wordt met overgebleven vlees, vis en groente. Sharon deelt: “Ik word me steeds meer bewust van mijn eigen verleden en de verantwoordelijkheid om daarmee iets te doen.”

Herinneringen en Vooruitgang op Plantage Bakkie
Op plantage Bakkie laten Marsha Mormon en haar man Bas Spek zien hoe het leven op de plantage vroeger was. Marsha, die ontdekte dat zij zowel afstammeling is van tot slaaf gemaakten als erfgename van een plantage-eigenaar, benadrukt het belang van vooruitgang: “We moeten weten waar we vandaan komen en proberen daar iets moois uit te halen. We moeten door, we moeten verder.”

Keti Koti: Betekenis, Geschiedenis en Nationale Feestdag
BinnensteBuiten biedt ook een historische blik op Suriname. Historicus Xaviera Plet duikt in de geschiedenis van Het Hoekhuis, een karakteristiek houten huis uit de 19e en 20e eeuw dat bewoond werd door plantage-eigenaren, rijke middenstanders en bestuurders. Het Hoekhuis werd in de jaren ’60 gerestaureerd en bevat nog steeds originele interieurs.

De Geschiedenis is van Ons Allemaal
Sandra Hilster, mediadirecteur van KRO-NCRV, benadrukt het blijvende effect van het kolonialisme en slavernijverleden op de hedendaagse samenleving: “Onze omroep is zich ervan bewust dat de gevolgen nog steeds voelbaar zijn. Met deze speciale uitzending van BinnensteBuiten willen we bijdragen aan de bewustwording en laten zien waarom deze beladen geschiedenis nog veel mensen raakt. Het is belangrijk om van elkaar te blijven leren, want deze geschiedenis is van ons allemaal.”

De BinnensteBuiten Keti Koti special is te zien op maandag 1 juli om 19:05 uur op NPO 2. Mis deze bijzondere uitzending niet waarin geschiedenis, cultuur en persoonlijke verhalen samenkomen om de betekenis van Keti Koti te verkennen en te vieren.

Related Articles

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN