21.3 C
Republiek Suriname
vrijdag, juli 19, 2024

Keti Koti-handreiking voor werkgevers gelanceerd

Vandaag is de Keti Koti-Handreiking voor werkgevers (www.1julivrij.nl) gelanceerd als onderdeel van de 1 juli vrij-campagne. Met deze handreiking helpen we werkgevers om bij te dragen aan een respectvolle en waardige herdenking van de slavernij op 1 juli.

De handreiking bestaat onder andere uit informatie over wat werkgevers kunnen doen, aan de hand van tips van ervaringsdeskundigen, tips voor activiteiten rondom en op 1 juli en beantwoording van de meest gestelde vragen over 1 juli als vrije dag en de rol van werkgevers. We doen een beroep op alle werkgevers om, met hulp van de handreiking, mee te doen aan de campagne zodat we de politiek kunnen laten zien hoe belangrijk en breed gedragen 1 juli als vrije dag voor onze samenleving is.

De 1 juli vrij-campagne is een initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives, ondersteund door Tony’s Chocolonely, FunX Radio, LUSH, de Goede Zaak en het Zwart Manifest. Al jaren bundelen deze organisties hun krachten en doen zij gezamenlijk een beroep op de overheid en werkgevers: geef elk jaar vrij op 1 juli om de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren.

Jerry Afriyie, mede-initiatiefnemer: “Stichting Nederland Wordt Beter streeft al bijna 15 jaar naar een Nationale Herdenkingsdag op 1 juli die respectvol is voor alle slachtoffers van de Nederlandse Slavernij en voor hun nazaten. Samen kunnen we recht doen aan de geschiedenis en 1 juli een prominente plaats geven in ons collectieve bewustzijn, net zoals andere betekenisvolle gebeurtenissen in onze geschiedenis. Daarvoor doen we een beroep op de onmisbare bijdrage van politiek en werkgevers.”

Samenwerking met andere bedrijven
Deze handreiking is gecreëerd in samenwerking met bedrijven die de stap naar 1 juli als vrije dag al hebben gezet of in dat proces zitten. Steeds meer werkgevers geven hun werknemers vrij en deel van die werkgevers – inmiddels bijna 200 – heeft zich bij de campagne aangemeld. Deze bedrijven en organisaties hebben deze handreiking mede mogelijk gemaakt, door hun praktijkervaring en behoeften met ons te delen. Hun tips en adviezen zijn verwerkt in de handleiding, als ondersteuning voor bedrijven en organisaties die deze stap willen nemen.

Hestia Kinderopvang: “Vrijheid is het recht om jezelf te zijn, met respect voor de geschiedenis en de verhalen van degenen die ons voorgingen. Laten we de ketenen van het verleden breken en samen bouwen aan een toekomst van gelijkheid en rechtvaardigheid.”

Tony’s Chocolonely: “Tony’s Chocolonely is een impactbedrijf dat een einde wil maken aan alle vormen van uitbuiting in cacao. Transatlantische slavernij en moderne slavernij zijn niet hetzelfde, maar de misstanden in de cacaoketen en veel van de hedendaagse ongelijkheid in de wereld komen er wel uit voort. Omdat wij niet willen wachten op de politiek hebben wij als een van de eerste bedrijven 1 juli uitgeroepen tot een vrije dag voor alle Tony’s. Om stil te staan bij het verleden en onszelf in te lezen,zetten wij ons in om van 1 juli een nationale herdenkingsdag te maken.”

Hoe verder?
De komende tijd zetten we samen met onze partners ons onverminderd in om meer bedrijven mee te nemen. Met de handreiking onder de arm benaderen we werkgevers om deze stap te maken. We gaan bijeenkomsten en ontmoetingen organiseren voor werkgevers om ervaringen en good-practises kunnen delen. Mede op basis van de input van die bijeenkomsten zullen we de handreiking doorlopend updaten met nieuwe relevante informatie.

Nationale Herdenking en Feestdag
Op 1 juli herdenken en vieren we jaarlijks de afschaffing van de Nederlandse slavernij (ook wel Keti Koti of Dia di Abolishon genoemd). Het Nederlandse slavernijverleden heeft diepe wonden achtergelaten die nog steeds voelbaar zijn in onze samenleving en tot op de dag van vandaag invloed hebben op sociale structuren, economische gelijkheid en culturele relaties. Met de 1 juli vrij-campagne doen we een beroep op de overheid en werkgevers om bij te dragen aan een respectvolle en waardige herdenkingsdag. Het erkennen en begrijpen van deze geschiedenis is essentieel om een inclusieve en rechtvaardige toekomst te bouwen.

Related Articles

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN