24.4 C
Republiek Suriname
vrijdag, juli 19, 2024

Tweede Kamer keurt motie instelling verblijfsregeling Surinamers goed

De Tweede Kamer heeft vandaag een motie goedgekeurd die een verblijfsregeling instelt voor honderden Surinamers in Nederland, al jaren zonder officiële papieren in Nederland leven.

De nieuwe regeling is bedoeld voor de naar schatting 600 tot 800 Surinamers die voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 als Nederlander zijn geboren en later naar Nederland zijn gekomen. Velen van hen hadden tot vijf jaar na de onafhankelijkheid de tijd om een Nederlands paspoort aan te vragen, maar door diverse omstandigheden is dit niet gelukt.

Als gevolg daarvan leven zij al jaren zonder officiële papieren in Nederland. De nieuwe regeling zal van toepassing zijn op mensen die al tien jaar of langer in Nederland verblijven.

Henri Bontenbal, de CDA-leider die de motie indiende, dringt aan op een snelle uitvoering door het kabinet. “Het heeft wat energie gekost, maar de brede steun is geweldig,” zei Bontenbal na de stemming. “Deze groep zit al heel lang klem. Het is triest dat dit niet eerder is opgelost.”

Met deze nieuwe regeling komt er eindelijk een sprankje hoop voor deze ongedocumenteerde Surinamers, en de Tweede Kamer zet een belangrijke stap richting een humane oplossing voor deze langdurige kwestie.

Related Articles

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN