21.3 C
Republiek Suriname
vrijdag, juli 19, 2024

Keti Koti Conference werpt licht op afschaffing slavernij

Deze maand gaat comedian Jeffrey Spalburg met de Keti Koti Conference langs diverse theaters in het land. Het gaat om een voorstelling over Keti Koti, viering van de afschaffing van de slavernij en ons gedeelde slavernij verleden.

Steeds meer mensen maken kennis met Keti Koti, het verbreken van de ketenen. Een steeds grotere groep weet zelfs waar het voor staat: de dag dat Nederland de slavernij afschafte. Dat is feest. Voor iedereen. Want geen weldenkend mens kan vóór slavernij zijn. Veel is ook nog onduidelijk. Over hoe dat ging. Over wat we vieren. En waarom dat nu nog steeds belangrijk is.

Met comedian Spalburg – de grondlegger van FATU, de langslopende comedyshow van Nederland – aan het roer, zal het een avond vol vermaak én inzicht bieden inclusief een unieke mix van theater, comedy, muziek van DJ PHANTOM en visuals van VJ BIKKEL.

Een reis naar de toekomst
De Keti Koti Conference is niet alleen een viering van de afschaffing van de slavernij, maar ook een uitnodiging om samen het verleden te begrijpen en te verwerken. Door middel van humor en entertainment wil Spalburg een brug slaan tussen verschillende gemeenschappen en een dialoog op gang brengen over een onderwerp dat ons allen raakt. Door humor en muziek te combineren met diepgaande reflecties, wordt de toeschouwer meegenomen op een reis door het verleden en uitgedaagd om na te denken over de erfenis van ons koloniale verleden.

Extra dimensie
Als een van de meest prominente stemmen in de Nederlandse comedy scene – afgelopen maart stond Spalburg nog in een volle Carré – heeft hij bewezen in staat te zijn om moeilijke onderwerpen op een toegankelijke manier aan te snijden.
Zijn samenwerking met DJ Phantom en VJ Bikkel voegt een extra dimensie toe aan de conference, waardoor het publiek wordt ondergedompeld in een waarachtige ervaring.

Keti Koti
Op 1 juli wordt met Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht. ‘Keti koti’ betekent verbroken ketens en verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte mensen werden vastgezet. De naam komt uit de Surinaamse taal, het Sranantongo.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. In die wet stond dat de slaven op de plantages in Suriname nog tien jaar onder toezicht van de Staat bleven vallen.Toen nog koloniën van het Nederlands Koninkrijk. Vandaar dat 1 juli 1873 als officieel einde wordt gezien

Related Articles

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN