24.4 C
Republiek Suriname
vrijdag, juli 19, 2024

‘Free Heri Heri for All’ keert voor het vijfde jaar op rij terug

Free Heri Heri for All keert voor het vijfde jaar op rij terug om Nederland op een toegankelijke manier te verenigen in de herdenking van het slavernijverleden door samen te genieten van het Surinaamse gerecht Heri Heri. Meer dan 100 partners, waaronder het Koninklijk Paleis Amsterdam, ondersteunen dit grootste Amsterdamse grassroots initiatief dat een nationale betekenis geeft aan het herdenken van de afschaffing van Slavernij.

Hoewel het Herdenkingsjaar Slavernijverleden eindigt op 1 juli 2024, zet KIP Republic hun missie voort. Vijf jaar geleden begonnen de gezusters Ira en Ayra KIP het initiatief Free Heri Heri for All met de verspreiding van vierduizend gratis Heri Heri gerechten in Amsterdam. Heri Heri is een traditioneel gerecht uit Suriname, waarvan de ingrediënten in de tijd van slavernij veel voorkwamen en de tot slaaf gemaakten aten.

Dit jaar worden er meer dan twintigduizend gerechten uitgedeeld, in samenwerking met organisaties zoals Rabobank, John Adams Institute, Bibliotheek Bussum, OSCAM, 013 Poppodium, en het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Duizenden Heri Heri gerechten vanuit het Koninklijk Paleis Amsterdam
Zijne Majesteit de Koning stelt dit jaar opnieuw de keukens van Koninklijk Paleis Amsterdam beschikbaar, net zoals bij de start van het herdenkingsjaar voor de bereiding van tienduizend Heri Heri gerechten. Het team van Chefs bestaat uit topchefs met Afro-Caribische, Kaapverdiaanse en Surinaamse roots, ondersteund door vrijwilligers van over de hele stad, hoofdchef van het Koninklijk Paleis en medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis.

Voor en van ons allemaal
Free Heri Heri streeft naar een inclusieve herdenking, waarbij het gerecht Heri Heri symbool staat voor de verbinding tot het slavernijverleden en verbroedering van burgers onderling. Diverse initiatieven zoals De Gekookte Geschiedenis podcast, Free Heri Heri (de-koloniale) wandeling, het Free Heri Heri boekje en de Free Heri Heri playlist, bevorderen zowel dialoog als kennisoverdracht op een toegankelijke en creatieve manier.

“Met de kracht van dialoog en culturele uitwisseling verlicht Free Heri Heri for All de weg naar een dieper begrip en verbondenheid met ons gedeelde verleden. Het mooiste geschenk dat deze beweging ons biedt, is de belofte van een samenleving waarin verzoening en begrip de pijlers zijn van onze toekomst”, aldus Ayra Kip.

Related Articles

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN