21.8 C
Republiek Suriname
zondag, juni 23, 2024

Keti Koti 2024: herdenking in Oosterpark, festival op Museumplein

Op 1 juli 2024 wordt weer stilgestaan bij het feit dat de slavernij op (toenmalig) Nederlands grondgebied officieel in 1863 werd afgeschaft. In Suriname moesten de vrijgemaakten nog tien jaar doorwerken op de plantages, waardoor de feitelijk stopzetting van de slavernij pas op 1 juli 1873 inging.

Keti Koti
Het verbreken van de ketenen (Keti Koti) wordt in Suriname al sinds 1963 met een standbeeld, Kwakoe, gememoreerd. In Nederland duurde het tot 2002 voordat het Nationaal Monument Slavernijverleden werd geplaatst, in het Oosterpark in Amsterdam.

Herdenking in Suriname

Nationale Herdenking
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) organiseert voor de 22ste keer op maandag 1 juli van 14.00 uur tot 15.30 uur de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden bij bovengenoemd slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam.

Live uitzending
De aanvang van de herdenkingsceremonie in het Oosterpark is om 14.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 1, BVN en via NOS.nl. De ceremonie is via een livestream te bekijken en dus ook online toegankelijk voor de inwoners van Suriname en het Caribisch deel van Koninkrijk.

Keti Koti Festival
Vanwege de beperkte capaciteit in het Oosterpark, vindt het Keti Koti Festival ook dit jaar plaats op het Museumplein in Amsterdam. Dit is besloten in overleg met de Gemeente Amsterdam. Het Keti Koti Festival op het Museumplein begint om 13.00 uur en eindigt om 22.00 uur.

Keti Koti festival

Tijdens de plechtigheid van de Nationale Herdenking (om 14.00 uur) wordt het festival op het Museumplein stilgelegd, er kan ter plekke live via grote schermen worden meegekeken naar de ceremonie in het Oosterpark.

Het festival op het Museumplein bestaat uit een reeks concerten met diverse artiesten, debatten en openlucht tentoonstellingen van onder andere het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.

Herdenkingen in het land
Steeds meer Nederlandse gemeenten onderzoeken hun eigen verleden met de geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij en besteden vervolgens aandacht aan dit verleden. In 2024 staan er daarom ook door het hele land verschillende lokale herdenkingen gepland op 30 juni en 1 juli.

Dit jaar zijn er in 19 verschillende gemeenten herdenkingen en activiteiten, zodat de geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij herdacht kan worden.

Related Articles

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN