24 C
Republiek Suriname
woensdag, april 24, 2024

Surinaamse bioscoophit WIREN a.s. zondag 24 november in voorpremière te zien

In het kader van de Onafhankelijkheidsviering van Suriname op 25 november, zal de film WIREN op zondag 24 november in veel bioscopen extra worden vertoond. De jonge Wiren overwon de nodige tegenslagen om van het platteland in Paramaribo te geraken. Daar wacht een nog grotere uitdaging: opkomen voor zijn rechten als dove. Hij moet heel wat opofferen om zijn doel te bereiken.

Dit indrukwekkende verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten en voorstellingen waren recent tijdens het Nederlands Filmfestival volledig uitverkocht net als de voorstelling  op het Da Bounce Urban Film Festival in  Amsterdam.  Op 12 december brengt Dutch FilmWorks hét Surinaamse bioscoopsucces WIREN naar de Nederlandse bioscopen en a.s. zondag 24 november is de film dus al eerder te zien.

“Een ontroerende en aangrijpende film.” – Jörgen Raymann
“Geweldige film met een overtuigende boodschap.” – Conchita Leeflang
“Een film die awards moet kunnen winnen.” – Cyntha Mcleod
“Als je deze film niet gezien hebt, heb je de helft van je leven gemist.” – Roué Verveer
“Een krachtig en ontroerend verhaal, ik heb genoten.” – Nina Jurna

Het verhaal
Wiren is doof. Zijn ambities brengen hem van het Surinaamse platteland naar de hoofdstad Paramaribo, waar hij op het Kennedy-internaat terechtkomt. Wanneer zijn aanmelding bij de universiteit jaren later wordt afgewezen, realiseert hij zich dat dove mensen niet dezelfde rechten en kansen genieten als horende mensen. Hij besluit gerechtigheid te zoeken door de regering te vervolgen, om die te dwingen zich te houden aan de Conventie van de Rechten van Mensen met een beperking.

Dankzij de aandacht voor deze film heeft Wiren Meghoe, op wiens leven de film is gebaseerd, zijn droom toch verder kunnen nastreven en is hij in oktober 2019 toegelaten in Nederland op het Kentalis College in Groningen voor het voortgezet speciaal onderwijs.

Het team
De regie van WIREN is in handen van Ivan Tai-Apin, die het scenario schreef samen met Sander Comou en de film tevens zelf produceerde vanuit zijn productiemaatschappij It Goes Production, in samenwerking met Henk Kimpoel van Sudobe. De hoofdrollen worden gespeeld door Idi Lemmers, Gaby Treurniet, Altaafkhan Dhonre, Rafe Leysner, Erwin Emanuels, Consuelo Denz, Helianthe Redan en Anthony Frazier.

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN