28.3 C
Republiek Suriname
zondag, juni 23, 2024

Anansi vertellers NL Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum heeft vanaf zaterdag 14 mei de Anansiboom als onderdeel van de Afro-Caraïbische Nederlandse verteltraditie een eigen plek gegeven in het museum. Op initiatief van De Kracht van het Verhaal vertelt verhalenmaker Wijnand Stomp samen met een groep van ruim 25 vrijwilligers twee zomerseizoenen Anansi verhalen in het Nederlands Openluchtmuseum. De vertellingen vinden wekelijks én doorlopend plaats onder de Anansiboom op woensdag, zaterdag, zondag en de feestdagen.

Zaterdag 14 mei was de officiële eerste dag waar de vertellers hun verhaal deelden, omringd door familieleden en direct betrokkenen. ‘Deze bijeenkomst is bijzonder en het begin van een levendige nieuwe presentatie als onderdeel van de Canon van Nederland’, aldus Willem Bijleveld, directeur Nederlands Openluchtmuseum.
Anasi_verteller
‘Vertellers, beleidsmakers, onze bezoekers: een ieder kan een steentje bijdragen om de verhalencultuur levendig te houden. En dat sluit naadloos aan bij het museum: de rol hebben van een betrokken hoeder van het materiële, maar zeker ook het immateriële erfgoed. En dat is vanuit het Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed ook bevestigd gekregen: vanaf donderdag 12 mei is de Anansi verteltraditie erkend als immaterieel erfgoed.

De verhalen over de spin Anansi en de Caribische verteltraditie heeft zijn wortels in het slavernijverleden. De verhalen over Anansi worden al eeuwen verteld in West-Afrika. Door de slavenhandel verspreidden ze zich tot Suriname en de Antillen. Door de naoorlogse migratie kwamen ze ook in Nederland terecht.

Anansi_vertellers
(FOTO: Anansi vertellers Nederlands Openluchtmuseum)

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN