22.1 C
Republiek Suriname
maandag, mei 20, 2024

Tentoonstelling: Suriname in beweging

Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek. Met de tentoonstelling ‘Suriname in beweging: Migratie en cultuur’ sluit de Universiteit Leiden aan bij de herdenking van de onafhankelijkheid van de voormalig Nederlandse kolonie, 40 jaar geleden. De tentoonstelling is van 24 september 2015 t/m 12 januari 2016 te zien in de kleine expositieruimte van de Universiteitsbibliotheek.

Suriname is een land van vele culturen. De tentoonstelling belicht de dynamische demografische geschiedenis van Suriname. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden tienduizenden arbeiders uit India, Java en China naar Suriname gebracht om op de plantages te werken. Ten tijde van de onafhankelijkheid in 1975 vertrok een kwart van de bewoners, vooral naar Nederland.

Boeken, prenten, tekeningen en foto’s geven een beeld van de diverse migratiestromen en presenteren u Suriname als een land vol dynamiek waar verschillen tussen bevolkingsgroepen overbrugd worden door respect voor elkaars diversiteit. De bewogen geschiedenis van Suriname heeft voeding gegeven aan een levendige literatuur. Surinaams eten is in Nederland mainstream geworden. Speciale aandacht is er voor de aanwezigheid van Surinamers in de universiteit, als student, wetenschapper of zelfs rector magnificus. Surinamer Paul Christiaan Flu werd in 1938 rector magnificus. Hij staat daarmee symbool voor de band tussen de Universiteit Leiden en Suriname en voor de levendige Surinaamse migratiegeschiedenis. In een minidocumentaire vertellen Surinaamse oud-studenten over hun Leidse ervaringen.

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) beheert sinds 2014 de collectie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Deze collectie behoort tot de grootste en meest bijzondere collecties op het gebied van de voormalige Nederlandse koloniën Indonesië, Suriname en de Antillen. De tentoonstelling is samengesteld door Rosemarijn Hoefte, historicus en Surinamist verbonden aan de Universiteit Leiden.

Suriname in beweging
24 september 2015 t/m 12 januari 2016
expositieruimte van de Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27, Leiden
Open: ma-vr 08.30-24.00 uur en za-zo 10.00-23.00 uur (vrij toegankelijk)

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN