22.1 C
Republiek Suriname
maandag, mei 20, 2024

Herdenking vliegramp Suriname 26 jaar geleden

Op 7 juni 1989 stortte op luchthaven Zanderij bij Paramaribo een DC8 van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij (SLM) neer. Van de 187 inzittenden overleven er slechts elf de crash. Het was de grootste vliegtuigramp uit de geschiedenis van Suriname.

In de ochtend stortte vlucht PY 764, de Douglas DC8 Super 62 genaamd “Anthony Nesty” neer bij Zanderij. Na de vierde mislukte poging om bij mist te landen op de Johan Adolf Pengel International Airport, vielen er 176 veelal Surinaams Nederlandse slachtoffers waaronder veertien leden van het Kleurrijk Elftal uit Nederland. Er waren slechts elf overlevenden. Het toestel was onderweg van Amsterdam naar Zanderij.

De oorzaak was een fout van de piloot. De gezagvoerder Will Rogers besloot in dichte mist via het Instrument Landing System te landen, hoewel dit niet betrouwbaar was en hij voor zo’n landing ook geen toestemming had. Ook negeerde hij een automatische waarschuwing dat het toestel te laag. Bij het landen raakte het toestel daardoor op 25 meter hoogte twee bomen. Het rolde om de lengteas en stortte om 04.27 uur plaatselijke tijd neer met het landingsgestel naar boven.

Uit onderzoek achteraf bleek dat de papieren van de bemanning niet in orde waren. Een van de leden van de cockpitbemanning had gelogen over zijn leeftijd. Bovendien was de gezagvoerder al formeel geschorst, wegens landen op een verkeerde baan.

In Suriname staat een speciaal monument op een begraafplaats in Paramaribo (FOTO boven). Ook in Amsterdam staat een monument en wel aan het ’s Gravesandeplein:
plein

De NTR zond vorig jaar op 7 juni een speciale documentaire uit ter herinnering aan de SLM-vliegtuigramp. Maurice Lede (presentator van o.a. Het Klokhuis) verloor bij deze ramp zijn neef Andy Scharmin, talentvol profvoetballer, en twee tantes. Nooit eerder spreekt Maurice met zijn familie over de ramp en de gevolgen. In deze persoonlijke documentaire volgt hij het spoor van de tragische gebeurtenis en gaat hij op zoek naar de bron van het verdriet:

https://www.youtube.com/watch?v=Sj2AgcjBn3A

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN