27.2 C
Republiek Suriname
dinsdag, april 23, 2024

Tentoonstelling over Joodse geschiedenis van Suriname

Op dit moment is de tentoonstelling Joden in de Cariben te zien in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Deze vertelt het verhaal van de joden in Nederlands-Brazilië, Nieuw-Amsterdam, Curaçao en Suriname. Het is een geschiedenis van bijna vierhonderd jaar waarin handel, plantages, slavernij en vermenging van culturen een grote rol hebben gespeeld.

Het verhaal begint vierhonderd jaar geleden, toen Portugese joden naar Nederland migreerden via Brazilië en New Amsterdam. Door de omgang van de Portugese joden met de Afro-Surinaamse bevolking, aanvankelijk op de plantages en later in Paramaribo, vermengden hun culturen. De tentoonstelling toont het leven in de joodse gemeenschap in de tropen over een periode van vier eeuwen. Naast schilderijen van onder meer Frans Post, prenten, rituele objecten en scheepsmodellen, zijn er veel foto’s en boeiende interviews met personen van zowel binnen als buiten de joodse gemeenschap. Individuele portretten van het project ‘Suri-joods’ vormen ook een onderdeel van de tentoonstelling, waarin Nederlanders van Surinaamse afkomst beschrijven hoe de joodse cultuur hun identiteit van vandaag de dag heeft beïnvloed.

fernandesT
Volgens conservator Julie-Marthe Cohen was er nooit eerder een overzichtstentoonstelling over joden in de West, terwijl er zoveel te vertellen is. “We laten maar liefst 300 voorwerpen zien. Relatief ging het daar om grote joodse gemeenschappen die een duidelijk stempel hebben gezet op de Surinaamse en Curaçaose samenleving.” Iets joods en ook typisch Surinaams is Fernandes frisdrank. “Wat niet veel mensen weten, is dat het bedrijf Fernandes, dat later de zoete frisdrank is gaan produceren, in 1918 is opgericht door de joodse Isaak en Jule Fernandes I. In 1939 krijgen zij het alleenrecht om Coca-Cola te produceren in Suriname, maar al snel werd de eigen frisdrank bedacht. De recepten zijn sinds de oprichting niet meer veranderd. En wist je dat Fernandes alleen verkocht wordt in Suriname en Nederland?” aldus Cohen.

Bekijk een interview met conservator Julie-Marthe Cohen:

De tentoonstelling ‘Joden in de Cariben. Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao’ is te zien van 30 januari t/m 14 juni 2015 in het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam.

sync
[De synagoge van de Hoogduitse gemeente Neve Shalom in de Keizerstraat, Paramaribo. © Stichting Surinaams Museum, Paramaribo. Foto: Eugen Klein (1869-1927), ongedateerd]

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN