27.2 C
Republiek Suriname
dinsdag, april 23, 2024

Boek over geschiedenis Suriname van 1850 – 1950

De jaren 1850-1950 vormden een keerpunt in de geschiedenis van Suriname. Centraal stonden onder andere de afschaffing van de slavernij, de komst van vele immigranten uit verschillende delen van de wereld, de invoering van de leerplicht en het beschikbaar komen van gas en elektriciteit waardoor het dagelijks leven gemakkelijker werd. Het straatbeeld veranderde door de komst van fietsen en auto’s en het verdwijnen van paard en wagen. Er verschenen verschillende kranten en meer mensen leerden lezen. Ook kwam de eerste radio-omroep tot stand en de winning van goud en bauxiet ontwikkelde zich door industriële productie.

De alom gerespecteerde en inmiddels overleden historicus André Loor vertelt in het boek “André Loor vertelt… , Suriname 1850 – 1950” op de voor hem zo bekende wijze over het Suriname van die jaren. De heer Loor, die talloze onderscheidingen ontving en vereeuwigd is met een bronzen kopstuk, is vooral bekend als verteller. Hij was jarenlang op televisie te zien met een programma waarin hij vertelde over de geschiedenis van Suriname. Een deel van zijn vermaarde kennis is opgenomen in dit boek, waarin hij op de hem zo typerende wijze verhaalt over het Suriname van die jaren.

Het boek beslaat een tijdsperiode die in velerlei opzichten een keerpunt in onze geschiedenis vormt: de formele afschaffing van de slavernij, de komst van vele immigranten, de invoering van de leerplicht en het beschikbaar komen van gas en elektriciteit. Een periode waarin het straatbeeld veranderde door de komst van fietsen en auto’s en het verdwijnen van paard en wagen. Waarin kranten verschenen en meer mensen leerden lezen, de eerste radio-omroep tot stand kwam en de industriële winning van goud en bauxiet ontstond. Een periode die uitmondde in het Statuut (1954) dat het begin van onze zelfstandigheid inleidde.

André Loor vertelt… , Suriname 1850 – 1950 was vorig jaar heel snel uitverkocht maar is nu weer verkrijgbaar bij de uitgever: boekhandel VACO in Paramaribo. Het boek is ook te bestellen vanuit Nederland en wordt tot aan huis bezorgd. Meer informatie over dit boek vindt u op www.vaco.sr/loor/.

loorvertelt2

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN