24.1 C
Republiek Suriname
zaterdag, april 20, 2024

Docu-drama ‘Het Geheim van Mariënburg’ te zien

Op 20 juli 2013 gaat het docu-drama ‘Het Geheim van Mariënburg’ in Den Haag in première. In Suriname werd in 1882, na een lange voorgeschiedenis, de suikerplantage én fabriek de Mariënburg geopend. Rond 1890 werden door de toenmalige eigenaren, de Nederlandse Handels Maatschappij, niet alleen Javaanse contractarbeiders, maar vooral ook Hindoestanen uit Brits Indië gehaald.

Op 2 juli 1902 brak onder hen een staking uit omdat de NHM schandalig lage lonen betaalde. De directeur van de plantage werd door de arbeiders achtervolgd en omgebracht. Dezelfde dag arriveerde het Koloniale Leger om de orde te herstellen.Toen vervolgens op de muitende arbeiders het vuur werd geopend vielen er 17 doden en vele gewonden.

Volgens het Koloniaal Verslag van 1903 werden de lijken in een met de hand gegraven groot gat gegooid. De bewoners mochten niet weten waar de lijken werden begraven. Dit is het gruwelijke mysterie van Mariënburg dat al 111 jaar angstvallig geheim is gehouden… ook omdat slechts weinigen over dit trauma durfden te praten.

Nog vóór de officiële première kreeg RBU TV de mogelijkheid om het als eerste in z’n geheel te zien. In een huiselijke sfeer vertelde regisseur Ramdjan Abdoelrahman over de film en over de rollen van de Javaanse acteurs Soenarijo Moestadja en Enrique Ralim:

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN