23.1 C
Republiek Suriname
maandag, mei 20, 2024

Herdenking afschaffing slavernij in Suriname (Keti Koti)

Op 1 juli 2013 wordt herdacht dat de slavernij o.a. in Suriname 150 jaar geleden werd afgeschaft. Dit staat bekend als ‘Manspasi'(emancipatie) of Keti Koti, wat ‘gebroken ketenen’ betekent. In Suriname is het een Nationale vrije dag en wel de ‘Dag der Vrijheden’ en wordt Keti Koti groots gevierd. Ook in Nederland is er dit jaar extra aandacht tijdens de jaarlijkse nationale herdenking en viering op het Keti Koti Festival in Amsterdam.

Herdenking
De herdenking start om 10.30u met de ‘Bigi Spikri Optocht’, een gezellige en kleurrijke optocht in traditionele kledij. Daarna is er om 13.00u de officiële herdenking bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen samen met minister-president Mark Rutte, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de gevolmachtigde ministers van Curacao, St Maarten en Aruba, de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en vicepremier Lodewijk Asscher daarbij aanwezig zijn. Ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, en de voorzitter van het NINsee de heer Eddy Campbell zullen het woord voeren.

Media
Tijdens de herdenking zal Humberto Tan de presentatie verzorgen. Het hoofdpodium wordt gepresenteerd door Jörgen Raymann. De Nederlandse Omroep NOS zal de herdenking LIVE uitzenden van 12:30 tot 14:00 op NED 2. Ook zal de NOS van 19:30 tot 19:55 reportages over de hele dag laten zien.

Feest
Het festivalfeest barst rond 14.30u los op 4 podia met het Metropole orkest op het ‘Un De’ hoofdpodium. Daar zullen artiesten als Izaline Calister, Denise Janah, Re-Play, Giovanca, Edgar Burgos live te zien zijn. Ook DJ Michael Mendoza en Tasha’s world zijn van de partij. Om 18.00u treedt Suriname’s populairste kaseko-kaskawi band, Aptijt, op tijdens het festival. De wereldbekende reggae formatie Morgan Heritage sluit het festival af.

Kijk voor alle info op www.ketikotiamsterdam.nl.

Lees ook meer over #KetiKoti op Waterkant.Net:

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN