25.5 C
Republiek Suriname
dinsdag, april 23, 2024

Documentaire over het Slavenschip Leusden in première

Op maandag 24 juni is in het Stadsarchief Amsterdam de première van de documentaire ‘Slavenschip Leusden, sabi yu historia’. In de 50 minuten durende documentaire maken de jonge filmmakers Carlien Megens en Erwin Veenstra een roadtrip door Suriname. Zonder vooroordelen spraken zij met wetenschappers, journalisten en mensen die toevallig op hun pad kwamen.

Ze bestudeerden en bespraken met collegae journalisten in opleiding het promotieonderzoek van historicus Leo Balai dat het uitgangspunt was van het project. Hun reis leidt uiteindelijk naar de dichtstbijzijnde zandbank van de mogelijke rampplek. Megens en Veenstra maakten deel uit van de groep junior journalisten die priesteres Elly Purperhart en haar assistenten vergezelde naar de Tijgerbank in de Marowijnerivier.

Deze zandbank komt 1 maal per dag 2 uur droog te staan en is 8 kilometer lang en 7 kilometer breed. Hier werd voor het eerst, 275 jaar na de ramp, een eerbetoon gebracht aan de vermoorde ‘slaven’. De makers bleven daarbij niet geheel op afstand, maar werden onderdeel van de ceremonie ter nagedachtenis en tot rust van de omgekomenen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk op welke manier Afrikaanse Surinamers in het dagelijkse leven maar ook in spirituele zin omgaan met het slavernijverleden.

Slavenschip Leusden | Sabi yu historia from Carlien Megens on Vimeo.

Related Articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN