Succesvolle vertegenwoordiging Suriname op de vakantiebeurs 2018 - Suriname wordt in de periode 9-14 januari a.s. wederom vertegenwoordigd door de SHATA, de Suriname Hospitality and Tourism Association. De...
Vlieg met TUI naar Suriname - Een vakantie Suriname en een vakantie Curaçao in één reis? Ja zeker! Met een vliegticket Suriname van TUI combineer je...
Culturele workshops in regenwoud Suriname - Echt kennis maken met de cultuur en natuur van het indrukwekkende binnenland van Suriname kan op Bergendal Resort. Het comfortabele...
TUIfly met Boeing 787 Dreamliner naar Suriname - Vanaf april 2017 breidt TUI Nederland haar aanbod reizen naar Suriname fors uit en maakt de bestemming voor meer vakantiegangers...
Emigreren naar Suriname [VIDEO] - Suriname is anno 2014 behoorlijk in trek als emigratieland. Dat bleek op de 18e EmigratieBeurs die op 8 en 9...
Welkom op Suriname.NL - Welkom op Suriname.NL het online informatie platform waar u alles over Suriname kunt lezen. Suriname.NL heeft zich ten doel gesteld...
Verkoop uw huis of perceel via SuriTrade.com - Op SuriTrade, al sinds 1999 de Surinaamse marktplaats op Internet, kunt u zelf adverteren met gebruik van uw eigen foto....
Wonen in Suriname: House in a Bag - Er zijn verschillende modellen woningen die BEM sleutelklaar bouwt op uw eigen perceel. Het is alsof u naar ons toekomt,...
Werken in Suriname: nieuwe vacatures! - Vind jij Suriname een interessante plek om invulling te geven aan je ambities? Kijk dan snel op www.werkeninsuriname.nl voor een...
De marktplaats voor ‘Werken in Suriname’ - Zoekt u geschikte kandidaten voor functies in Suriname? Dan bent u bij www.werkeninsuriname.nl op de juiste plek. Werken in Suriname...
Welkom op Suriname.NL - Welkom op Suriname.NL het online informatie platform waar u alles over Suriname kunt lezen. Suriname.NL heeft zich ten doel gesteld...
Stagiaires in Suriname doelwit van smokkelaars - Nederlandse stagiaires in Suriname blijken een dankbaar doelwit van smokkelaars. Ze worden ingepalmd en krijgen vervolgens, vaak zonder dat ze...
Bescherm uw huis in Suriname met de Assuria Woonhuisverzekering - Wij bij Assuria weten dat uw huis in Suriname één van uw kostbaarste bezittingen is. Het is waarschijnlijk de grootste...
Percelen in Suriname vanaf 3.300 euro! - Grandioze actie op eigendomspercelen Zeitoenah Village (Jagtlust, Commewijne). BARSA Bazaar doet het weer: percelen van 18 euro per vierkante meter...
Werken in Suriname: nieuwe vacatures! - Vind jij Suriname een interessante plek om invulling te geven aan je ambities? Kijk dan snel op www.werkeninsuriname.nl voor een...
Verras vrienden of familie in Suriname met Suriekado! - Op zoek naar een passend kado voor famille en/of vrienden in Suriname? Via suriekado.nl kunt u snel en eenvoudig speciale...
Surinaamse bioscoophit WIREN a.s. zondag 24 november in voorpremière te zien - In het kader van de Onafhankelijkheidsviering van Suriname op 25 november, zal de film WIREN op zondag 24 november in...
Bigi Poku Toppers vanaf 1 november in de theaters - Bigi Poku Toppers brengt beroemde Surinaamse artiesten en iconen bij elkaar voor een avond vol fantastische muziek en Surinaamse nostalgie....
Suripop legende Powl Ameerali geeft concerten in Nederland - De legendarische singer/songwriter Powl Ameerali komt in maart naar Nederland voor vijf unieke theaterconcerten!  Begin jaren ’80 begon Powl zijn...
Fotoboek ‘Surinaamse Leeuwen’ brengt voetbaltoppers stijlvol in beeld - Op vrijdag 25 mei vond de release plaats van het meest exclusieve voetbalfoto- en interviewboek van het jaar ‘Surinaamse Leeuwen’....
Nederlander (49) en Surinaamse (18) doodgeschoten in Suriname - In Suriname zijn gisteravond een Surinaamse-Nederlander en een Surinaamse jonge vrouw doodgeschoten bij een tankstation in Paramaribo. Het gaat om...
Rappers SBMG plaatsen zonnepanelen in dorpen Suriname - De Surinaams-Nederlandse rappers Chyvon Pala (Chivv) en Henk Mando (Henkie T) van SBMG, hebben afgelopen weekend het startsein gegeven voor...
Succesvolle vertegenwoordiging Suriname op de vakantiebeurs 2018 - Suriname wordt in de periode 9-14 januari a.s. wederom vertegenwoordigd door de SHATA, de Suriname Hospitality and Tourism Association. De...
Bescherm uw huis in Suriname met de Assuria Woonhuisverzekering - Wij bij Assuria weten dat uw huis in Suriname één van uw kostbaarste bezittingen is. Het is waarschijnlijk de grootste...

Surinaamse Uitvaart belangrijk onderwerp voor 2e generatie Surinamers

Nieuws | Uitgelicht | Voorpagina

Nederland heeft een sterke connectie met Suriname. Eeuwenlang is Suriname als kolonie in Nederlandse handen geweest. Naast de lokale Surinaamse talen is Nederlands nog steeds een voertaal in Suriname. Hoewel Suriname sinds 1975 onafhankelijk is, kent Nederland een zeer grote Surinaamse gemeenschap. Regelmatig gaan er nog wel eens Surinamers definitief terug naar Suriname om van hun oude dag te genieten. Maar ronduit de meeste Surinamers zijn hier in Nederland geboren en volledig Nederlander. Toch behoudt men een Surinaamse achtergrond op allerlei gebied, zoals kleding, voedsel en gebruiken. Een van de typisch Surinaamse gebruiken is een Surinaamse begrafenis. Uitvaartverzekeringwijzer.net zocht uit hoe dit precies zit.

Kiezen voor een uitvaart in Suriname
De tweede generatie Surinamers in Nederland begint ouder te worden en worden steeds meer met hun eigen overlijden geconfronteerd. Zij zitten soms in een lastig parket. Hun kinderen en kleinkinderen zijn, ondanks een Surinaamse achtergrond, volledig Nederlands en hebben niet zoveel meer met Surinaamse gebruiken. De kans is dus aanwezig dat zij kiezen om hun ouders en grootouders ook gewoon een westerse uitvaart te geven. Voor veel Surinamers van de tweede generatie leeft dan ook de wens om na hun overlijden naar Suriname overgebracht te worden om daar begraven te worden. De website Uitvaartverzekeringwijzer.net krijgt regelmatig vragen van Surinamers over het laten plaatsvinden van hun begrafenis in Suriname. Men is dan weer terug op de plek waar men ooit eens is geboren. Deze wens is uitvoerbaar, maar je moet wel rekening houden dat dit gefinancierd moet worden. Je kunt hier zelf voor sparen of een uitvaartverzekering afsluiten. Nu is het alleen zo dat de hoogste kosten, zoals repatriëring naar Suriname vaak niet in een standaard Nederlandse uitvaartverzekering opgenomen zijn.

Waarin verschilt een Surinaamse uitvaart met een Nederlandse uitvaart?
Een Nederlandse uitvaart is vaak ingetogen en sober. Hoe anders is dat met een Surinaamse uitvaart. De Surinaamse uitvaart vindt meestal plaats op één van de twee wijzes: volgens de Creoolse traditie en de Hindoestaanse traditie. Bij een Hindoestaanse uitvaart is het gebruikelijk dat deze wordt bijgewoond door een grote mensenmassa. De mensen gaan gekleed in wit, of zwart met wit en dragen geen sieraden of make-up. Hindoestanen worden vrijwel altijd gecremeerd. Tijdens de dienst worden dan ook tal van rituelen uitgevoerd met veel bloemen, maar ook rijst. De creoolse uitvaart is een combinatie van rituelen die uitgevoerd worden in de wintireligie en de christelijke religie. Iedereen is in het wit gekleed en de uitvaart kenmerkt zich door weinig soberheid. Dans en muziek zijn de kenmerken bij een Surinaams creoolse uitvaart. Nederlanders kijken er wel eens vanop als een dansende en zingende mensenmassa de kist naar de uitvaartlocatie begeleidt. Hoewel nog veel Surinamers volgens de Surinaamse tradities begraven worden, zijn het vooral de in Nederland geboren Surinamers die voor een westerse uitvaart kiezen. Financieel is dit ook goedkoper, want een Surinaamse uitvaart kan door de omvang ook vrij duur zijn.

Welke uitvaartverzekering is het geschiktst?
De meeste Nederlanders kiezen voor een levensverzekering in natura, aldus uitvaartverzekeringwijzer.net. Dit houdt in dat je verzekerd bent voor de geleverde diensten. Dit wordt meestal uitgevoerd door de verzekeringsmaatschappij zelf die ook een uitvaartbedrijf is. Maar als een Surinamer met de wens om in Suriname begraven te worden is dit niet de meest ideale verzekering. Het regelen van de gehele uitvaart betreft enkel in Nederland en niet in het buitenland.

De kapitaalverzekering
Naast de natura uitvaartverzekering is er ook nog de uitvaart kapitaalverzekering. Hierbij wordt je niet gedekt voor de geleverde diensten maar voor een bepaald geldbedrag. De nabestaanden kunnen met dat geldbedrag zelf de uitvaart regelen en zijn niet gebonden aan een bepaalde uitvaartmaatschappij. Heb je als Surinamer ook de wens om in Suriname begraven te worden dan is de kapitaalverzekering het meest geschikt. Maak wel een goed overzicht van de kosten, want repatriëring naar Suriname kan best wel kostbaar zijn. Bepaal op basis van je kostenberekening de hoogte van het te verzekeren bedrag vast. Gemiddeld zal je voor een verzekerd bedrag van € 10.000,- ongeveer € 20,- per maand kwijt zijn.